This project is supported by the VGC (Vlaamse Gemeenschaps Commissie) and therefor will be mostly communicated in Dutch. All workshops will  therefor first be in Dutch, but we will provide  some French and English explanations alongside.

Welcome to the Staycation in Brussels, Fermenthings will be your host.

Deze zomer zal in de annalen geschreven staan. De vakantie in het buitenland is afgeschreven en dus gaan we Brussel weerom ontdekken. Fermenthings biedt jullie een terugkeer naar de natuur. Tussen juli en september nodigen we jullie uit om het Laerbeekbos, het veld van Courjette en zijn omgeving te ontdekken doormidden van kookworkshops (voor de kids), herboristen wandelingen en lezingen.

Hieronder vindt u ons steeds aanvullend programma. De plaatsen zijn beperkt (corona maatregelen oblige). Het volstaat om een mailtje te sturen met het gekozen programma, het aantal deelnemers en ter plekke te komen met het gepaste bedrag. We voorzien eveneens frisse drankjes aan democratische prijzen tijdens al de activiteiten.

Wilt u meer weten over een specifieke activiteit kan u ons altijd bereiken via 0474/01.32.18

PROGRAMMA

25 Juli – Introductie tot de wereld van de fermentatie – 14u tot 17u – 10 euro

Kom naar het veld en leer wat juist fermentatie is, waarom we het al millennia toepassen en hoe het zich vertaald in jouw bord. Proef onze zuurkool, kimchi, kombucha, azijnen, umibochi en ga terug naar huis met een eerste kennismaking in deze wondere wereld. Leer ook het initiatief Courjette kennen en hoe jij boer in eigen stad kan worden!

Max deelnemers: 12

22 Juli / 5 Augustus / 19 Augustus: Kinderworkshops – 14u tot 17u – 3 euro 

Hier nodigen we de toekomstige generatie om het veld te ontdekken. We gaan een dag leren hoe we eigen groeten groeien, een andere hoe we ze lekker zurig en fris kunnen houden en tenslotte gaan we door het bos wandelen om kennis te maken met de imker van Ganshoren.

Max deelnemers 10

29 Juli – Crash Course Drankjes fermenteren – 18u tot 20u – 6 euro 

Deze eerste crash course dompelt je in de wondere wereld van de drankjes. Hoe maak je je eigen gefermenteerde limonade, Kefir, Kombucha maar ook Mede, bier , Saké. Hier kan je de basis principes leren en zelfs naar huis gaan met een Kombucha starter (bokaal niet inbegrepen)

Max deelnemers: 12

9 Augustus / 23 Augustus / 6 September: Herboristen wandeling – 14u tot 17u – 5 euro 

In augustus en September laten we jullie kennis maken met het principe van foerageren, of beter gezegd het wild plukken en herkennen van de planten die groeien in het bos. Samen met onze herboriste gaan we kennismaken met dit eeuwenoud principe en bekijken we hoe dit in ons leven een belangrijke plek kan nemen.

Max deelnemer: 20

12 Augustus – Crash Course De vier families van de fermentatie – 18u tot 20u – 6 euro

Hier gaan we een tour doen van alle mogelijke fermentaties. We starten bij de lactofermentie en zijn technieken. Stappen over naar de azijnen en zo naar de alcohol en eindigen bij de fungi fermentatie. Deze culinaire reis opent je de deuren aan honderden methodes om je groenten en fruit te conserveren.

Max deelnemers: 10

26 Augustus – Crash Course Koji – 17u tot 20u – 9 euro

Wanneer we in Japans restaurants gaan eten is het niet weg te denken. Koji bepaalt de smaak: Miso, Soja, Saké, Amazake. Het zijn allemaal producten die gebaseerd zijn op Koji, een bacterie / fungi dat quasi magische proporties aanneemt. We duiken mondjesmaat samen in deze enigmatische wereld en nemen een kijkje in hoe Koji ook onze voeding kan beïnvloeden.

Max deelnemers: 10

29 Augustus – Dagworkshop: Honing conservatie + Tsukemono –  10u – 17u – 30 euro

De rijkdom zit in onze natuur, en dit fragiel evenwicht moeten we respecteren. Deze dagworkshop draait rond subtiliteit en schoonheid. In de ochtend gaan we langs een imker en leren we alles over de bijen. In de namiddag gaan we de groenten plukken en worden jullie geïntroduceerd in de techniek van Tsukemono. Op het einde van de dag gaan jullie naar huis met jullie eigen Tsukemono press om thuis aan de slag te gaan

12 September – Dagworkshop: Koud en Warm Roken + lactofermentatie  –  10u – 17u  – 20 euro

We steken de smoker aan en gaan lekker koud en warm roken. We leren hoe de temperatuur een rol speelt in het conserveren en plukken in de namiddag wat groenten en gaan fermenteren en roken. Een lunch is inbegrepen in deze dagworkshop en wordt voorzien door top lokale produceten met wie we samenwerken.

Max 8 deelnemers

15 September – Slotmoment: Dag Boer Lezing + degustatie –  18u – 20u – 5 euro

Om de staycation af te sluiten nodigen we jullie uit voor een lezing en degustatie in samenwerking met Eatmosphere en zijn oprichter Steven Desair die ons zal introduceren in de coulissen van de ambachtelijke en ethische productie. Op het einde van de lezing nodigen we iedereen uit om een hapje te delen gebaseerd op de productie van het veld.

Max 40 deelnemers

Alle workshops hebben ook extra tarieven voor studenten / OCMW / grote families en senioren. Dit om al onze ateliers zo toegankelijk mogelijk te maken. Aarzel niet om een mailtje te sturen. 

Data’s zullen toegevoegd worden naar mate de zomer vorderd.

Praktisch:

Alle ateliers starten op het veld van Courjette, aangeduid hier met het blauw pijltje. Je moet langs de Schapenweg wandelen om er te geraken. Halte Brandweer van de 9, 88, 13, 14 en 53 zijn het dichtst bij gelegen.

 

Met de Steun van de Vlaamse Gemeenschaps Commissie